Nuffnang Code

Friday, November 25, 2011

Set Bersalin


As Salam
Hurmm...mama sedang mensurvey set set besalin untuk kegunaan dalam pantang nanti..dulu mase emir mama gune Set Bersalin Lisa..Kali ni xtau lagi nak gune yg mane...Dulu mase gune Lisa mcm xsesuai je dengan mama sebabnye ade banyak masalah yang melanda...so kali ni nak try yg baru..1st choice is Mustika Ratu..tp tadi adelah singgah kejap dekat kedai jamu..yang ade kat kedai tu set Affiat je..ok ke ek??hurmm..xpe..stil ade mase lagi untuk berfikir... :p

Check Up 33 Weeks

As Salam
Minggu lepas da start g hospital...nape g hospital awal sgt???sebabnye 1 nak booked doktor...kali ni amik doktor yang same..perempuan....xdelah segan sgt nanti..memule nak ga rase nak tuka doktor lain sbnye doktor perempuan ni agak tegas la bile berade di dalam labor room....tp bile kat klinik die senyummmm je...tp xpelah sb nanti tkt pulak bile pilih doktor lelaki tkt tak terbukakkk je..so garang ke tegas ke janji mama selamat lahirkan baby mama...
Mase checkup tu ade jugak tanye pade doktor tu..boleh x kalau nak booked tarikh sb org ckp bile ade kencing manis kene besalin awal..kesimpulannye doktor tu xbg lagi jawapan yg pasti..die just ckp..xpe next check up nanti kite diskuss...
Kalau ikutkan mmg nak deliver awal same mcm emir dulu tp tunggu je lah.....xkesah janji mama n baby selamat..so next checkup is on 36 weeks...mase ni die ckp nak cek BSP..n mayb last checkup on 38 weeks untuk cek bukaan pintu rahim..kalau dah bukak 1 - 2 cm..maybe boleh induce tp kalau x bukak..kene tg lagi seminggu..ape ape pun..doakan sy ye... :p

Thursday, November 17, 2011

Bicycle Emir

As Salam..
Tetibe di pagi yang tenang ini nak cerite pasal bicycle emir yg mama baru belikan....hihi..sungguh comel bicycle itu..mama beli special untuk anak mama...al maklumlah baru elok demam..nak pujuk die suh minum susu n makan..mood menjamu selere emir jatuh merundum minggu lepas..sampai 2 susu mama tukarkan sb risau sangat sangat.
Dulu pun pernah gak kes mcm ni terjadi tp dulu nak jugak emir minum susu....makan mmg x. And 1 sebab lagi sebab mama x balik hari hari. And 1 sebab lagi kenape mama beli sebab mama kene tinggalkan emir dengan wan. Emir tak boleh nak duduk kat nursery sebab kerap sangat demam. So atas nasihat doktor..buat mase ni emir kene duduk dengan prsekitaran yang x ramai orang sebab mudah sangat berjangkit. Mama pulak x boleh nak balik kampung hari hari sebab mama dah sarat. Sabar ye sayang..tinggal beberape minggu je lagi lepas tu mama jage emir n baby sesame. Untuk memujuk emir..maka dengan itu..mama belikan lah emir bicycle doremon yang comel..tak sempat nak amik gambar emir naek bicycle...nanti mama upload kan ye.....so buat mase ni...gambar ni je mama boleh upload..cartoon kegemaran emir..............

Wednesday, November 16, 2011

Emir's Graduantion Day and Concert

As Salam




Agak terlambat nak cerite dlm blog..tp xdelah lambat sangat.....hihi..jomm nak tau dgn lebey lanjut cite pasal majlis graduasi n concert emir..ecehceh...kecik kecik dah grad anak mama....tp xdleah grad..yg grad tu budak umur 6 tahun..emir just masuk Baby Fashion Show...pakai custume 'Little Chick"...sangatlah comel....naseb baeklah xmeragam aritu...sebab before majlis tu ade gak try kan nak pakai baju tu tp die lari.....risau gak memule tp bile emir tgk frens die ramai pakai baju comel comel jadi die pun ikut nak pakai jugak...sampai habis majlis lah die pakai baju tu...hihi....

and lebey terkejut lagi.....emir dapat 3rd place....hihihi...pandai gak lah anak mama bergaye senyum senyum n kenyit mate....tu yg agaknye dpt no 3 tu....hihi...jom layan gambar emir..tp ni camera membe mama..camera mama asik lupe je nak bawak...huhuhu..xpelah janji ade gambar....
























Tuesday, October 25, 2011

BabyKu..

As Salam..

Semalam..mama rase sangat sakit pinggang...then suddenly kawan mama ckp nak g klinik so mama pun join lah kawan mama g klinik...

Lepas breakfast mama n kwn mama pun g lah klinik...tunggu dekat nak sejam..then tibelah giliran mama..ahaa...bile doktor tanye kenape..mama x cakap mama sakit pinggang..mama ckp mama nak scan..hihi..rindulah kat baby..xsabar nak tgk anak mama yang comel ini...then doktor scan..ni kali ketiga mama scan nak tgk jantina..then doktor pun ckp GIRL...Alhamdulillah..Mama doakan anak anak mama sihat sentiase...Jomm tgk picture scann baby..


Friday, October 21, 2011

JCard Day

As Salam
Hi all..Serpti mane yg semue org tau..hari ni Jcard Day..So..Bestnye..Sebabnye..petang ni nak sopping barang baby all out...beli yg perlu saje...lagipun baju abang emir baru baru lagi...xsabar nak tg petang..lambat lagi ke.....

Tuesday, October 18, 2011

Seminar SmartNet Solution

as salam
hurmmm..penatnye,baru je sampai di opis setelah setengah hari duduk bertapa di hotel avilion legacy..mcm biase kalau da sebut hotel..kalau x seminar mest kursus..tp utk hari ni attend seminar..
best jugaklah walaupun ngantuk..nape aku suke g seminar..sbnye..dpt guddie beg..haha..sgt suke mengumpul selain drpd dpt tambah ilmu..agak lame dah x kua dr opis so td dptlah merehatkan minda..xtaulah bile lagi dpt attend seminar sbnye lps ni dah cuti 3 bulan....so tg jelahhh..

Monday, October 17, 2011

Indahnya ciptaan Ilahi..

video

29 weeks..

As Salam..


Hurmm..lame dah xupdate blog..haha..ayat biase n rutin bile dah lame x update kan..biaselah..apabila penyakit kemalasan telah membelungi diri...bile tgk kawan kawan update rase nak update tapi nak mulekan tu..aduhaii...at last..xupdate..so pagi ni dgn rase semangat jomm nak cite sikit pasal pregnancy..


btw..dah nak masuk 29 weeks kandungan..alhamdulillah..semuenye berjalan lancar..baby alhamdulillah sihat...mengikut perkembangan pembesarannya..mama??mama alhamdulillah sihat jugak..cume kali ni mengandung mama sakit sengal sengal di tulang pelvis..tuhan aje yang tau sakitnye macam mane rasenye...bak kate doktor..sakit ni akibat drpd pertambahan berat badan secara mendadak n ubat die...sabar je banyak banyak..pengorbanan seorang mama..tp xpe..insyallah mama boleh bertahan lagi demi anak mama.. :p


N..dah scan jugak..for the 1st time scan..agak berdebar..sebenarnye xkisah boy or girl janji sihat..tu yang lebih penting...pegi scan mase tu baru 20 weeks ++ di Klinik Liu n Vincent..Mule mule doktor xnak bgtau..suprise..then doktor suruh teke sendiri..at last doktor bgtau jugak...Congrats..your 2nd baby is GIRL...Alhamdulillah...Syukur ke hadrat Illahi.. :p


So sekarang dah masuk 29 weeks..dah boleh sopping baju baby..memule takut gak nak beli sebabnye nak beli color pink..risau jugak takut manelah tau doktor tersalah tgk ke ape ke..at last ckp dgn ayah..tunggu dululah..kite scan dulu untuk kali ke 2 baru beli..then pergi scan doktor yang lain pun ckp baby girl..Finally..mama pun pegilah sopping baju baby girl..huuuu...geram je tgk baju baby comel comel...kali ni mama banyak bli color pink sebabnye baju Emir dah banyak color biru hijau merah putih...yang xde color pink je..beli pun x banyak sb baju emir baru baru lagi..almaklumlah baru setahun je pun abg emir..hihi...


Tgl 1 bulan setengah je mama dah nak deliver..kalau ikut ayah die nak suruh mamam deliver bulan Disember ni jugak..EDD mama pun 2hb Januari 2012..So tgklah keadaannye mcm mane dulu..ken tg advise dr doktor jugak...kalau doktor ckp ok..so just go onn je lah...kalau x..tg lah EDD... :p


Doakan mama selamat dan sejahtera menjalani proses kelahiran ini nanti... :p




Friday, June 3, 2011

"GiveAway EdY : Jangan Main-main!"




Haaa...Jgn main main...Betul sy tak tipu...sungguh!!Joomm Join GA ni..Best hadiah die..dr over the sea pun ade....Nak Join??Klik SINI...Nak tau dapat hadiah ape??Gambar kat bawah.....






best kan??haa..kan betul sy ckp..sy xmain main..so ape lagi...jomm join cepat....Nak Tag : @LFida

Wednesday, June 1, 2011

Expected!!

As Salam Dears..


Warghhh...sudah agak lame xberkunjung di blog ini...agak bzz xsempat nak onn laptop kat rumah just duk ngadap time office hour shj....dgn keadaan kesihatan emir yg xberape nak ok n dgn kesihatan mama yg onnn off...so this time try nak update blog dgn new story..ahaa...bukan pasal photoshutt n designing but pasal...alhamdulillah......pregnant for my 2nd baby..rezeki yg Allah bagi...Bersyukur..Suke+Gembire sebab planning mmg bulan 4 n betul betul jadi bulan 4...syukur kehadrat Illahi...


So..sekarang dah masuk 2 bulan..masih awal n perlu jg dgn penuh kasih sayang....dah 2 kali scan but stil belum nampak lagi sb too small...xpe sayang tunggu ye....nanti kite jumpe....


And x lame lagi Emir nak dapat adik...Xkisah Boy Or Girl..Janji semuenye selamat................. :p

Wednesday, March 23, 2011

COMELLOTE NEW BORN CONTEST by Amieylee & Iedaremy


Nama Ibu : Mardiana binti Abu Hassan
Nama Baby : Emir Zafran bin Hairudin
Umur : 10 bulan



Photoshoot + Editing + Designing

lately agak bzz uat keje keje ni...smp xsempat nak update blog..dulu hbis keje je kalau dah smp rumah xpernahnye nak ngadap laptop...lepas isyak confirm terus tido...sekrg dah bertukar....habis keje..dah smp umah..dah siap siapkan anak..dah tidokan anak terus bukak laptop...uat editing....
isyaallah...dah nak stat bisnes ni...mcm dpt smbutan....mudah mudahan dimurahkan rezeki sentiase........tp we stil keep learning...semuenye masih baru dlm bidang ni tp xpe..kite start dr bawah..mane tau ade rezeki lebih n success..impian nak bukak studio sendiri 1 hari nanti...semoga impian tercapai......jomm layan blog ni...kalau ade sesape berminat jgn segan silu tanye sy ye....we can give u all the bext price.... :p jomm klik sini nak tgk contoh design n our latest freelance photo.... http://myepiloguedesign.blogspot.com/

Friday, March 11, 2011

Designing + Photosuttttt

As Salam Dears

Agak lame x update blog..almaklumlah mcm mcm hal yg happened this week...kelam kabut dibuatnye so agak malas sikit nak update blog ni...ape yg tejadi ye...sepanjang minggu ni mcm mcm kije aku duk uat...tp ade 1 je yg paling menarik....hahaaa...kiteorg g photosuttt baby emir...kat tanjung bidara...letih gak tp so menarik n enjoy....gambar tu diambil oeh kawan suami aku aka share partner........hihi....adelah nak uat side income sikit n dah stat nak menceburi bidang photografi ni...dah lame aku suke keje ni tp malas nak uat betul betul dulu...so sekrg ni baru nak uat betul betul n dgn kelebihan yg ade so aku applykan lah...manelah tau rezeki anak...boleh jual.........insyallah...jommm layan ade beberape picture yg aku dah edit....................dah lame tinggalkan bende ni...tgh dok refreshinggg n try try......kalau boleh commentla sikit so kalau yg x ok tu boleh aku edit bg ok :p















Saturday, March 5, 2011

CERITA KREATIF AKU PASAL BEN ASHAARI


Klik SINI Jommm..
BEN ASHAARI..Salah satu blogger yang rasenye agak disegani..ececeh...1st time masuk blog En Ben..Perasan??Agak teruja dgn jumlah follower yg dah cecah ribu ribuan...n terus masukkan BEN ASHAARI dalam bloglist..ahaa..bukan nak membodek tp ni kenyataan...Kenape??Sebab saya sangat suka bace setiap entry yang En Ben tulis...funny,xde isu sensitif n kadang kadang memberi keinsafan gak..



lagi ape erk..hurmmm...laju n x berat...blog sgt simple but creative..sgt suke sebab En Ben sgt pandai bercerita..ade je entry baru x smp 30 minit...mane sy tau??sebab setiap kali sy refresh blog sy,blog En Ben sentiase berade di atas..kire top 3 la dlm bloglist sy...



Tu je kot..nak tulis banyak banyak sebab baru nak berkenalan...cukop x 100??dah lebey kot...Have a nice day..

Wednesday, March 2, 2011

AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ??


Suddenly..my handphone berbunyi..."Anak A meninggal..............."............Ayat yang paling takut aku nak dgr akhirnye tibe jugak kat gegendang telingaku...Aisyah...Sangat comel...tersentuh hatiku melihat gelak tawanye yg comel...Allah lebih menyanyanginya....Dia pergi dulu sebelum kami.....baru berumur 2 tahun..mengidap penyakit kanser sel..kes yang jarang jarang berlaku di Malaysia..Kes ke 2 di Malaysia...Agak lame Aisyah terlantar di hospital...akhirnya die pergi jua meninggalkan insan insan yg menyanyanginya...Semoga rohnya dicucuri rahmat dan sudah tentu syurga ganjaranya..Al-Fatihah....

Insaf....budak sekecill 2 tahun pergi dahulu sebelum kita....

Anakku Comel Giveaway by LittleStoryFromLittleFamily

Nak Join..Klik SINI


Sy join GA ni sb dah tentunye sebab anak sy comel..so gambar yg dipertaruhkan...jeng3x..

comel kan sy???harap harap boleh menang :p

Thursday, February 24, 2011

my REMPEYEK give away....

Klik SINI if nak Join

GA from Miss Risya
Tarikh tutup peyertaan : 1 Mac 2011 11.59 pm..so jomm cepat join caontest ni..
mane tau boleh menang bolehla kite uat stok kunyah kunyah kat opis.....
Tengok gambar je dah tak tahan...belum rase lagi..Mesti layannnn jeee..................
sungguh tidak sabar.. :p

Wednesday, February 23, 2011

Jemari Asmara 2nd Giveaway

Giveaway ini di taja oleh Jemari Asmara. Hadiah sangat menarik dan 'cute'.Tarikh tutup akan diberitahu kemudian. Syarat-syarat penyertaan sila ke blog Jemari Asmara
"I love roses and I like U"
So..
Salam Perkenalan :p

Boling Kelab Kilat Melaka @ TNB Melaka

Agak lambat update story ni sebab semlm agak bzz mengupdate portal...so hari ni mcm free je sikit so nak cite lah ape yg dah happened last weekend...hari sabtu ari tu aku g tgk my hubby g main boling...tournement opish die kat MIBC....emir angkut sekali sebab minggu tu aku tido kat duyung.....sampa awal kul 8 dah sampai..tp pendaftaran kul 9.30 baru dieorg bukak....berjanggut aku tunggu naseb baek emir tak uat hal....kalau x mahunye haru aku dibuatnye.....kalau ayah die ade xpe die akan manje sikit dgn aku pastu mule nak nangis nangis....biaselah anak mama...
so boling stat dalm kul 1030 gitu...xdapat nak tgk abg main sebabnye emir tido dr awal game smp abis game...hihih.tgk dr jauh je la...abg dapat no 16..hadiah smp no 15 je..lagi 1 je.....addoii.............lucky draw pun xde..xde rezeki kami ari tu..so dieorg dah habis maen aku lak smbung main...teringin gak nak main walaupun x reti.....aku maen 2 game je tu pun xhabis..suruh abg smbung sebab dah penat......
habis je maen boling balik umah then dlm kul 3.30 terus shoot g umah abg ipar kat batu berendam...hari yang agak memenatkan............balik = pengsan.............
mase sebelum maen boling tu membe hubby ade amek gambar pakai kamera die yg canggi gitu...lawa gile gambarnye..agak agaknye bilelah aku dpt beli kamera tu ekk..boleh uat side income......jomm layan gamabr emir la tentunye....n aku tukang edit so betambah la canteknye gambar tu...hehe.............

Tuesday, February 22, 2011

GiveAway EdY : KATA KAU!

1st time bukak blog nih..wahh..soo...cooolll........nice header...nak tau..sila KLIK..n join contest ni sekali..mane tau boleh menang rayban..kalau menang boleh hadiahkan kat my hubby..peminat RAYBAN......

Roses Can Be My Garden, Friend Can Be My World

TAG : YattKecik





Friday, February 18, 2011

Sekitar Majlis Baca Yasin dan Solat Hajat JKMN Melaka

Semalam....ade program majlis bacaan yasin n solat hajat...jkmn melaka yg handle....n semue institusi dibawahnye pun terlibat same....tapi unfortunately...xberape ramai yg hadir...tapi takpelah..janji aku datang...at least dpt gak tunujk muke kat pengarah..heheh.....tapi aku tunggu sampai sembahyang magrib je sebab nak kejar mase balik rumah..al maklumlah..rumah jauh..tu yg kene balik awal.....kalau nak tunggu semu tu habis takut tak smp opis je arini sebab pepenatan...hihih........jommm layan pic yg sempat aku snap semalam............. ;p


nak tgk gambar yg lain..sile ke blok Yatt_Kecik...aku sempat amek yg ni je..hihih............












Thursday, February 17, 2011

Emir Join Contest!

Waaaaaaaa.......1st time emir join contest online...Peraduan Bayi Online 1 Malaysia.....rs mcm exited je..baru je submit details kat penganjur...gambar stil lum publish kat FB...once dah publish......please please "like" ye.......jomm tgk gambar mane yg dipertaruhkan untuk contest ni............
comel x sy??agak agak boley menang tak??hopefully...................

Wednesday, February 16, 2011

Jalan-Jalan

Semalam cuti public..Maulidur Rasul..so aktivit kami sekeluarga...g anto makwe9nenek belah suami) g shah alam..rumah makcik..makcik nak g holiday so makwe n makngah kene duk umah tu.....ingatkan nak jalan jalan shah alam..g melawat member yg dah lame bersalin..n nak g sunway pyramid bawak emir tapi semue tu x kesampaian sebabnye..first sekali mestilah sebab sekarang ni tgh bulan so poket semue dah kosong...kalau poket kosong ni x besh sgt nak berpoye poye sebab nanti nak beli mesti x dapat..dah la aku ni setiap kali g mane mane mest wajib belikan something untuk anak aku....xkesala bape pun hargenye...so ckp dengan abang...balik je lah.....dapatlah aku layan cite kejora n bintang...wakakka...gambar tak amik pun sebab xjadi g jejalan...so smp umah semalam kul 530....then..bukak cd karaoke lagu comel emir...suke sangat tengok die senyum...sangat comel...sempat gak snap bape keping pic...jommm layan.. :p

CONTEST NAMA BABY SAYA

Klik SINI if nak join

Anak kesayangan mama....ayat wajib setiap kali tgk muke die..Diberi nama..Emir Zafran bermaksud; emir=kepimpinan , zafran=kejayaanku..
Macam mane boleh terbitnye nama ni..nama zafran sebab masa mengandung dulu cukop suke minum air za'fraan and emir pulak sebab unik name tu...selalunye amir then kite tukar pulak ejaan nye.....so jadilah emir....
sape yang pilih name ni....ayah cakap untuk anak 1st..mama la bagi name so name ni mmg dah lame mama tunggu... :p
so..buat baby kesayangan mama...semoga menjadi anak soleh yg dapat jg mama n ayah nanti.....
sayang emir sangat sangat..



Monday, February 14, 2011

Contest Kids & Cartoons


Nama : Emir Zafran bin Hairudin
Tarikh Lahir : 26 Mei 2010
Kartoon Kegemaran : Mickey Mouse

Mama Cyda 1st GiveAway

Nak join??Klik SINI
Nak tag

ApenIdaRiana
LizYum
YattKecik

Thursday, February 10, 2011

when he was admitted....


cerite sedey..sian anak mama...demam dr 1st day raye cine..ptg before nak balik duyung mam rase badan adik dah panas..then atuk ckp xpanas la..biase je ni...so mama pun ok je lah..kemas kemas nak bawak ape yg patut then balik duyung..atuk anta...sampai duyung magrib...mama rase badan adik lagi..hurmm..stil dedar lagi..then mama pun ckp kat ayah.."cube abg rase badan anak..panas ke x...."abg ckp.."xpanaslah..biase je nih..."..so mama pun ok je lah.......then tetibe ayah ckp kat mama...."abg rase mcm panasa je badan anak ni...." then wan pun suh mamam bwk adik g klinik......smp klinik doktor ckp adik baru nak demam so die bg ubat demam n selsema n batuk....mcm biase blk umah upacara makan ubat..adik nangis nagis sedey sgt sebab kene pakse mkan ubat.....
so the next day...mama rase mcm panas lagi badan adik ni...tp mama cool lagi..xpelah maybe ubat tu belum berkesan algi agaknye..so mama sabar dulu.pastu ptg mama rs mcm xkebah lagi panas badan adik..mama xpuas hati g ajak ayah g klinik nazmir pulak kat batu berendam.....so mcm biase mama bg adik makan ubat....so tunggulah smp esok stil x kebah lagi...jiwe mama dah tak tenteram pikirkan nape anak mama x elok elok lagi demam ni...dulu adik pernah demam sekali bagi makan ubat terus elok..ni dah 2 klinik g x elok elok lagi....so mama pun ckp dgn ayah...ayah ajak g poliklinik bandar pulak kat opis ayah....mama suruh doktor masukkan ubat kat dubur adik terus bia cepat elok....so mama tunggu smp malam...alhamdulillah elok demam anak mama...
tup tup...kul 1 pagi adik nangis je x benti benti...mama x rs badan adik mama suruh ayah pujuk mama nak g uat susu....then tibe tibe ayah ckp kat mama panas sgt badan anak ni...mama g amik temperature thermometer tu ukur suhu badan adik.....Ya Allah...dah 39"C...hati mama dah x tenteram..mama ckp dgn ayah jomm gi hospital skarang..mule mule ayah ckp xyah la g dulu tg esok pagi je..pastu mama ckp mamma x kire dah 39 ayah nak tg lagi ke mama nak g gak....
ayah suruh siap.....mama pakai ape yg patut je...dah x peduli ape ape dah sb risau kat anak mama.........
sampai hospital...nurse ukur..suhu dah 39.7...terus masuk ubat lagi...5 minit pastu doktor panggil n terus admit...
kat ward....nurse suruh tunggu lua sebab nak cuck anak mama....bg ubt n amik darah..sian anak mama nangis kuat sebab sakit kene cucuk..........hati mama sgt sedey..mama nangis kat lua..ayah pujuk...hurmm....thne anak mama keluar dgn 2 2 tangan kene balut...pastu g kat ward...adik tidur dgn lenenye smp esok pagi....esoknye..mama rs badan adik dah x panas..hati mama dah sedikit lege...
then doktor pun datang cek adik......tetibe doktor ckp sel darah putih adik tinggi sikit...die suruh g xray..hati mama kembali kacau..mama nangis je sebab risau..xputus putus mama doa agar anak mama xde pape.....malamnye doktor datang bgtau result......doktor ckp paru paru adik ade lendir sikit....yelah sebab adik ade asthma...then die ckp xde pape nanti die bg ubat antibiotik untuk normal kan kembali.....mama bersyukur sgt sebab anak mama xde papa...
tibe tibe esoknye suhu badan adik naik balik................mama risau balik...tanye doktor then doktor ckp tu normal sebab antibiotik tu nak lawan kuman dllm badan adik sebab tu suhu stil x stabil lagi....
hari selase ptg.....akhirnye adik discharged......hati mama kembali tenang...dah aktiviti rutin mama pun kembalik normal...baru mama ade selere mkn......sebelum ni mama kurang makan sb anak mama xselera nak makan.....huhu...sgt susah hati mama bile adik demam..jgn demam mcm ni lagi ye sayang...susah hati mama.mama sayang adik tau... :p jomm layan gambar adik mama snap mase before g hospital n mase kat dlm ward......